MAKARSKA RIVIJERA

Makarsko primorje ili Makarska rivijera je mikroregija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prostire se na 53 kilometra priobalja u smjeru sjeverozapad - jugoistok, od Brela na sjeveru do Gradca na jugu. Primorje leži u podnožju planine Biokovo, zbog čega je široko najviše 3 kilometra. Makarsko primorje se nalazi na područjima općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac, a središte primorja je grad Makarska .

Mjesta, odnosno gradovi Makarskog primorja su redom od zapada prema istoku:

- Brela
- Baška Voda
- Promajna
- Bratuš
- Krvavica
- Makarska
- Makar
- Tučepi
- Podgora
- Drašnice
- Igrane
- Živogošce
- Drvenik
- Zaostrog
- Podaca
- Brist
- Gradac
(kliknite na pojedina mjesta u nizu gore da saznate više o njima)

KLIMA

Makarsko primorje ima sva obilježja mediteranske klime. Vruća i sušna ljeta i blage zime s velikim brojem kišnih dana. Godišnje ovo područje ima preko 2.700 sunčanih sati, što pogoduje razvitku turizma, koji je dominantna gospodarska grana. U zimskim mjesecima bura donosi niske temperature i zna nanijeti veće materijalne štete, posebice na sjeveru Makarskog primorja, gdje hladna fronta prodire kroz prijevoj Dubci. Snijeg je jako rijedak. Godišnji prosjek temperature mora viši je od 20 °C, a ljeti se kreće između 23 i 27 °C. Makarska rivijera je jedna od najtoplijih dijelova Hrvatske.

STANOVNIŠTVO

Prema posljednjem popisu stanovništva, Makarsko primorje broji 26.673 stanovnika, i to:
  • općina Brela - 1.771
  • općina Baška Voda - 2.924
  • grad Makarska - 13.716
  • općina Tučepi - 1.763
  • općina Podgora - 2.884
  • općina Gradac - 3.615

GOSPODARSTVO

Glavna djelatnost stanovništva je turizam, zatim trgovina, poljodjelstvo, ribarstvo i maslinarstvo. Turizam je procvat doživio 1960-ih i 1970-ih godina, kada je Makarska rivijera postala brand u svjetskim turističkim krugovima. Primorje ima veliki broj ležaja u hotelskom i privatnom smještaju.

© 2018 EDIT OŠ Stjepana Ivičevića