SPLITSKO-     
DALMATINSKA 
ŽUPANIJA     
grb Splitsko-dalmatinske županije
KUČIĆE

Dobrodošli na stranice sela Kučiće!

Putovanje u ovo pitomo selo istinski je doživljaj. Kanjon rijeke Cetine pruža posebne čari tijekom cijele godine.

Zimi caruje bijela tišina, a proljeće nudi šarenilo najljepših boja i mirisa.

snijeg škola cetina ciklame

Pretpostavlja se da je ime Kučiće nastalo zbog specifičnosti oblika krša, tj. od imenice kuk , kako nazivamo osamljeni stršeći kamen (stijenu) ukopan u zemlju ili u druge kamene gromade, pod kojima su smještene najstarije kuće u Kučićima (množina: kuki).

Selo Kučiće smješteno je na maloj uzvisini u donjem toku rijeke Cetine, desetak kilometara od njenog ušća u Omišu. Mjesto se rasprostire na približno 6 km2 i na oko 200 m nadmorske visine. Prirodni okvir mjesta Kučiće čini rijeka Cetina i obronci Omiške Dinare. Kučiće je 12 km udaljeno od Omiša i Zadvarja, a od Splita i Makarske je udaljeno 35 km.

karta Kučića

Geografski i povijesno, ovaj prostor je od davnina poveznica primorskog i kontinentalnog dijela središnje Dalmacije. Prostor je bogat šumom. Od bjelogoričnog drveća najviše je prisutan hrast i grab, a od crnogorice (bijeli i crni) bor. Također, na prostoru Kučića dosta je obradivog tla. Najčešće susrećemo kulture tipičnog primorsko-mediteranskog podneblja: vinova loza, trešnja, maslina, loza, smokva i breskva.

Mala udaljenost od mora, raznolikost krajolika: od planine, doline prošarane brežuljcima i impresivnog kanjona rijeke Cetine do načina života domaćina te avanturističkih izleta, su sve jači privlačni faktori turističke ponude Kučića, kojima teško odolijevaju mnogobrojni turisti koji svakog ljeta posjećuju naše selo.

Mi im nudimo: topli obiteljski ugođaj, mir, rafting na rijeci Cetini, odsutnost buke prometa, tradicionalno pripremljena jela od domaćih namirnica, upoznavanje tradicije, folklora, sportsko-rekreacijske sadržaje od lagane šetnje šumom i planinarenja do raftinga za one željne vrhunske avanture.

Rijeka Cetina se već desetak godina koristi kao mjesto održavanja brojnih oblika avanturističkih aktivnosti kao što su rafting, kanu safari, kayaking, canyoning i zip line. Također, mnogobrojni biciklisti koriste cestu Omiš – Kučiće za rekreaciju i upoznavanje prirodnih ljepota.

Klikom na pojedinu sliku saznajte nešto više o svakoj aktivnosti.

rafting kanu safari kayaking i ronjenje canyoning zip line

RAFTING

Petnaest kilometara uzvodno od Omiša počinje rafting avantura rijekom Cetinom, kroz netaknutu prirodu okruženu visokim stijenama, modrim nebom i kristalno čistom vodom. Tijekom raftinga uživajte u tuširanju pod malim vodopadima, kupanju u mirnim jezercima i otkrivanju okolnih špilja i stijena. Rafting je odavno postao neizostavan dio ljetovanja u Hrvatskoj i jedan je od najljepših izleta u Dalmaciji.

Rafting Rafting Rafting

KANU SAFARI

Kanu safari je idealan oblik rekreacije pogodan za sve generacije. Vožnja kanuom niz kanjon rijeke Cetine dužinom od 10 km i uživanje u netaknutoj prirodi jednostavno oduzima dah. Možete ploviti niz rijeku s vodičem ili sami voziti kanu. Cetina je najduža srednjodalmatinska rijeka (105 km) i nudi kombinaciju zdravog življenja, prekrasne prirode i mirisnih polja. Snažna i zaigrana, od mirne vode pretvara se u uzbudljive brzace. Kupanje u Cetini pruža izvrsno osvježenje u ljetnim mjesecima, a posebno je ugodna hidromasaža ispod vodopada u blizini starog mlina.

Kanu safari Kanu safari Kanu safari

KAYAKING I RONJENJE

Kayaking tura počinje 7 km uzvodno od grada Omiša gdje Vas čeka sva potrebna oprema i vodič. Dok lagano putujete niz rijeku otkriti ćete njenu tajnovitost i nećete moći odoljeti osvježavajućem kupanju. Nakon opuštajuće vožnje na rijeci Cetini doći ćete do Omiša gdje se rijeka ulijeva u more. Vaša avantura završava na prekrasnoj pješčanoj plaži istraživanjem potonulog broda koji se nalazi na samo 3 metra dubine.

Kayaking i ronjenje Kayaking i ronjenje Kayaking i ronjenje

CANYONING

Canyoning u kanjonu rijeke Cetine je jedna od najboljih avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj i uključuje šetanje i plivanje brzacima, plivanje u kristalno čistim riječnim bazenima, skakanje sa litica i tuširanje pod riječnim vodopadima. Stvarajući svoj put kroz vapnenac okolnih planina, rijeka Cetina je kreirala veličanstvene oblike i ispunila kanjon prirodnim ljepotama kao što su: visoke litice (180 m), podzemni tuneli, kaskade, jezerca i više od 50 metara visok vodopad Gubavica.

Canyoning Canyoning Canyoning

ZIP LINE

Zipline se nalazi 5 km od Omiša, u prekrasnom kanjonu rijeke Cetine. Sastoji se od osam čeličnih sajli preko kojih se gosti sjedeći u pojasu spuštaju niz kanjon. Ukupna dužina svih sajli je 2100 m. Najduža je duga 700 m i nalazi se 150 m iznad zemlje. Za prelazak cijelog poligona, uz pratnju dva vodiča, grupi od 10 gostiju treba tri sata. To uključuje kraću šetnju, obuku na poligonu te spuštanje preko sajli. Doživite tri nezaboravna sata zabave i prekrasne prirode!

Zip line Zip line Zip line

Na više mjesta u selu tijekom ljeta mogu se kušati i kupiti svježe voće i povrće te proizvodi kao što su suhe smokve, maslinovo ulje, domaće vino, rakija, med...

Okrepu i osvježenje možete dobiti u restoranu i buffetu koji nude tradicionalna jela kraja, kao što su meso pečeno ispod peke, pastrva, jegulja, kruh ispod peke, bravetina na špicu. U ovim ugostiteljskim objektima mogu se kušati i kvalitetna vina obiteljske proizvodnje te više vrsta rakija. Najpoznatija jela Kučića su plisnac i špica...

PLISNAC

Na području bivše Poljičke republike i Omiša koristi se riječ soparnik, ali u Kučićima je uvriježena riječ plisnac. I gdje počinje priča o plisnacu? Teško je dati odgovor na to pitanje. Poljičani će reći da je to njihovo tradicionalno jelo iako za to ne postoje nikakvi dokazi. Već stoljećima ovo jelo se priprema na širem omiškom području. Kroz povijest u ovim krajevima mnogo puta vladala je glad. Sirotinja, da bi se prehranila, koristila je ono što je imala. U ovom slučaju radilo se o brašnu, blitvi i maslinovom ulju.

Plisnac

Prvi korak u pripremi plisnaca je odabir, čiščenje i rezanje blitve. To sve obično se radi dan prije samog pečenja. Onda slijedi razvlačenje beskvasnog tijesta na sinijama (veliki, okrugli drveni pladnjevi). U izrezanu blivu dodaje se nasjeckani peršin, koromač i ljutika. Cjelokupna smjesa se začini maslinovim uljem. Ovako pripremljena smjesa stavlja se u tankom sloju na razvučeno tijesto. S drugim dijelom tijesta preklopi se ova smjesa. Nakon toga slijedi pečenje i prebacivanje plisnaca sa sinija na komin. Plisnac se potpuno prekrije žeravom i pepelom. Nakon što je plisnac pečen, s njega se ukloni žerava, strese se pepeo i premaže se maslinovim uljem kojem je dodan sitno isjeckani češnjak.


ŠPICA

Kada govorimo o špici u Kučićima, onda je riječ o vrhunskom gastronomskom jelu ili preciznije, riječ je o bravetini na špicu. Iako se i druge vrste mesa mogu pripremati na ovaj način, bravetina je najukusnije i najpoznatije meso koje se priprema na ovaj način.

Špica

Ovo jelo karakterizira poseban način pripreme. Meso se izreže na male komade, posoli se i stavlja se na posebno izrađeni, tanki ražanj zvan špica. Meso se peče oko sat vremena. Pred sami kraj pečenja meso se posipa brašnom da bi sačuvalo masnoću i samim time sočnost. Za pripremu ovog jela jako je bitna kvaliteta mesa. Najbolje je meso od dvizice tj. ovce ili brava starog dvije godine. Bravetina je najukusnija u kasno ljeto i ranu jesen. U ovom periodu i najviše se priprema.

Prostor našeg sela Kučića i župe Sv. Luke obiluje utvrdama, gomilama, kapelicama, crkvama... One govore o marljivosti naših ljudi koji žive na kamenu, s kamenom i od kamena, u njega i njime grade svoj dom, svoju crkvu, izražavaju svoju ljubav, svoju nacionalnu i vjersku pripadnost.

Crkva Sv. Luke

"Građena 8 godina u neimaštini i gladi s Božjom pomoći godine Gospodnje 1753. bi posvećena..." zabilježeno je u staroj "matici" župe Kučiće. Uokvirena grobljem s grobovima naših starih koji su je i gradili, pod zaštitom sv. Luke evanđelista čije ime nosi Stara crkva i cijela župa Kučiće, i danas privlači mlade Kučićane i njihove goste.

Crkva Sv.Luke

Kapelica Gospe Lurdske u Tomasovića

"U znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje žene Ruže, Ante Tomasović pok. Jakova ovu zavjetnu kapelu na svojoj zemlji oblikovao godine 1884. i nakon povratka s Lurdskog hodočašća po uzoru na Lurd doradio godine 1889. Od prvog misnog slavlja uvijek otvorena Marijinim štovateljima."

Kapelica Gospe Lurdske

Kapelica u Sovulja

Podigao pok. Ivan Sovulj Jozin, u zahvalu Gospi što ga je spasila od mine koja je eksplodirala. Kapelica je blagoslovljena 1992., kako je zapisano u župskim knjigama.

Kapelica u Sovulja

Kapelica kod škole uz cestu Kučiće-Zadvarje

"Zavjetom iz 1.svjetskog rata 1916. podiže Anton 1. Topić", kako stoji uklesano na kapelici podignutoj 1928.g. u kojoj su kipovi Blažene Djevice Marije, sv. Josipa i sv. Ante. Križ nad kapelicom podigli su župljani Kučića, kao spomen 1900 godina Kristove smrti.

Kapelica kod škole

Nova crkva "Tijela i krvi Kristove"

Nova crkva na uzvisini s prekrasnim pogledom na okolne planine i veći dio sela, posvećena 5. srpnja 1970. godine. Prostrano dvorište uokvireno čempresima mjesto je okupljanja župljana i gostiju na duhovne i kulturne sadržaje, ali i prepuštanju miru i tišini.

Nova Crkva

Osnovna škola Kučiće područna je škola osnovne škole Josip Pupačić Omiš. Školu trenutno pohađa 49 učenika u sedam razrednih odjela, što je posljedica negativnog trenda rasta stanovništva, no situacija nije tako crna kako izgleda. Naime, u zadnjih šest godina, rodilo se oko pedesetak djece, naših budućih učenika, koji bi trebali popuniti školske klupe.

učenici PŠ Kučiće učenici PŠ Kučiće učenici PŠ Kučiće

Zahvaljujući malom broju učenika, atmosfera u ovoj školi je posebna. Učitelj se može posvetiti svakom učeniku individualno, a pored opsežnog nastavnog programa, ostaje vremena i za prijateljski razgovor. Učenici su, zahvaljujući dobrom odgoju svojih roditelja i njihovom nastojanju da odrastu u vrijedne ljude ove zajednice, najveće blago ove ustanove.

Učenici područne škole Kučiće sudjeluju u brojnim aktivnostima kao što su Globe program, učenička zadruga Rašeljka, Dramska skupina, natjecanjima i događanjima.

Globe program Učenička zadruga Dramska skupina

Copyright © 2018. Kučiće, sva prava pridržana.