Imotska torta je tradicionalna hrvatska vrsta torte koja se priprema na širem području koje gravitira gradu Imotskom u Zagori. Ova torta pripravljena od sastojaka koji su karakteristični za podneblje područja imotske krajine uz svoju tradicionalnu recepturu samoj torti daju specifičan izgled, okus i miris. Zbog toga je imotska torta za RH postala proizvod sa zaštićenim porijeklom i recepturom kao proizvod od iznimne važnosti za očuvanje tradicijskog, kulturnog i civilizacijskog dostignuća imotskog podneblja a Hrvatska gospodarska komora dodijelila znak Izvorno hrvatsko
Za dobivanje orginalnog okusa i izgleda imotske torte potrebno je koristiti isključivo sastojke koji se tradicionalno upotrebljavaju uz mogućnost da po vlastitom ukusu odredite količinu određenih sastojaka da bi dobili okus, boju, miris i izgled imotske torte koji želite.
Sastojci potrebni za pripremu imotske torte su:
za tijesto:
200 g pšeničnog oštrog brašna tip 400,
140 g maslaca,
60 g šećera
1 žumance ili manje jaje.
Za nadjev:
5 jaja – srednje veličine,
300 g šećera,
300 g badema,
30 ml likera Maraschino
limunova korica
1 vanilin šećer
Za posipanje i dekoraciju potreban je šećer u prahu.
Imotski rafioli su tradicionalni hrvatski kolač s područja Imotske krajine koji se spravlja po recepturi koja je stara više od 150 godina. Tradicijska priprema ovih kolača vezana je uz velike događaje u životu ljudi kao što su vjenčanje, veliki blagdani ili druge svečanosti. Imotski rafioli su poprilično trajna slastica u smislu da mogu nakon spravljanja odležavati duži vremenski period i opet zadržati izvorni okus i nutritivna svojstva što je inače u povijesti bila vrlo tražena osobina zbog toga što nije bilo suvremenih načina za očuvanje namirnica od kvarenja. Specifičnost imotskih rafiola je i da se spravljaju od namirnica koje su povijesno dostupne u kraju imotske krajine već stoljećima te su zbog toga od iznimne važnosti za Hrvatsku u kulturološkom, tradicijskom i proizvodnom smislu kao proizvod koji obilježava naslijeđe ostavljeno od predaka i civilizacijsko dostignuće ljudi imotske krajine.
Republika Hrvatska je kroz hrvatsku gospodarsku komoru zaštitila imotske rafiole znakom Izvorno hrvatsko za očuvanje tradicije i kulturnog naslijeđa imotskog kraja. Imotski rafioli u današnje vrijeme jednako su cijenjeni kao slastica ali i kao izvorni suvenir imotske krajine te dar dragom gostu. Običaj koji se održao u imotskoj krajini prilikom svadbe u vrijeme kada se okupljaju svatovi da svaka kuća u selu pripremi rafiole i odnese u kuću domaćina gdje se održava svadba. Rafioli su okusom najbolji nakon nekoliko dana odležavanja. Za aromatičniji nadjev po želji se može dodati narančinu koricu i grožđice. Premda se rafioli u raznim verzijama pripremaju diljem Hrvatske samo su Imotski rafiol prepoznati i zaštićeni zbog svoje specifičnosti od strane HGK.
Sve je počelo prilično bezazleno. U nadi da ću pronaći neki recept, restoran, nešto sočno, ukusno pa makar bilo samo oku pristupačno, ukucao sam pojam: „kokoš i pura“, naš lokalni specijalitet koji je za prste polizat, pogotovo u ove zimske dane… a šta ću vam govorit, je li tako?!
Da, pura je u Imotskoj krajini bila glavno pučko jelo. Kako veli naš sugovornik, bilo je u sirotinje i prosa, ječmenog brašna, dakako, pšeničnoga, ali pura je bila vladarica stolova. To niskokalorično i zdravo jelo othranilo je generacije i generacije, kukuruzu i njegovoj puri zahvaljivali su majke i očevi jer im je bila glavno jelo njihovoj djeci. Pura s mlijekom, pura s kiselim mlijekom, pura sa zaprženom slaninom, pura s umakom od mesa (u rijetkih koji su to mogli sebi priuštiti), pura friška, pura od dva, tri i više dana (u onih koji su bili siromašni). I tako to lijepo jelo, rekosmo, danas je prilog bogatih večera uz lešo kokoš, slatkovodnu ribu s gradela, lešo ribu iz mora.
– Danas je možeš, kume, kupiti di te volja, ma ne miriše onako kako je mirisala pura moga dida i ćaće – veli nam naš sugovornik. Danas su ti neka umitna zrna kukuruza, iz Amerike, odakle ti ja znam, pa imaš i kukuruza i pure iz našeg Imotskog polja, ali se baca umitno gnojivo. A ja ti imam svoga kuma u Krstaticama, tamo iza Bijokove, di on sije kukuruz od svoga simena, gnjoji ga stajskim đubrivom. Pa da vidiš, kume, kakvo je to brašno kada se samlije u vodenici na našoj Perinuši ili ručno na onom kamenom žrvnju. Da je bolestan čovik, ozdravio bi od nje. E, pura, pura, sirotinjska narodna rana, ali uvik draga i mila i uvik su je puna usta, sa sjetom priča priču o puri stari Imoćanin.
Imotsko autohtono vino sorte kujundžuša dobilo je certifikat vrhunskog vina. Vinogradari diljem Imotske krajine ponosni su na to, jer potvrda je to uspješnog dugogodišnjeg rada i truda. Time je nekad vrlo traženo vino , imotska kujundžuša vratila zasluženi status vrhunskoga vina. Premda se na imotskom području mogu naći i druge sorte, kujundžuša je najzastupljenija, jer riječ je o najstarijoj autohtonoj sorti koja daje nježno vino voćnog okusa i vrlo specifične arome. Kao i kod svakog vina najvažnija je kvaliteta sirovine, a kujundžuša jest kvalitetno grožđe. Stoga raduje zasluženi status vrhunskog vina jer omogućit će lakši plasman, ali i promidžbu imotskoga kraja. Kujundžuša to smo mi, reći će svaki imotski vinogradar i vinar, jer ona je oduvijek tu, i nezamislivi su imotski vinogradi bez te sorte.
Marijin e-mail:marija.topic4@skole.hr
Lucijin e-mail:lucija.perkovic-santar@skole.hr
Ivonin e-mail:ivona.grancic