Što je to lozinka?

Lozinka je oblik tajnog podatka koji je potrebno poznavati da bi se pristupilo određenim resursima: zaštićenim prostorima, računalnim sustavima, informacijama i sličnom. Lozinka se čuva od onih koji danim resursima ne smiju imati pristup.

U računarstvu, lozinka je kombinacija znakova (slova, brojeva i drugih simbola) koju računalo pamti ili pamti kako je prepoznati. Svaki put kada korisnik želi pristupiti podatku pod lozinkom od njega se traži upisivanje lozinke.

Drugi nazivi za lozinku su zaporka, šifra, ključ, kod.

Kako izgleda sigurna lozinka?

Lozinke su najčešći način autentikacije korisnika na Internetu. Zabrinjavajuća je statistika da samo 54% korisnika koristi različite lozinke za svoje račune. Osim toga, lozinke su često prekratke i jednostavne, što predstavlja veliku slabost sigurnosti korisničkih računa. Međutim, neki koraci za jačanje sigurnosti lozinka su jednostavni i uvelike mogu pomoći u zaštiti privatnosti i sigurnosti korisnika na Internetu.

Lozinka mora imati dovoljan broj različitih znakova iz različitih skupina (slova, brojevi, specijalni znakovi) kako bi postalo vremenski nemoguće isprobati sve moguće kombinacije.

Preporučen minimalni broj znakova je 10, a znakovi moraju biti i iz različitih skupina (slova, brojevi, specijalni znakovi).

Kako ne bi bila predvidiva, lozinka ne smije biti neka riječ iz riječnika ili osobna informacija (npr. ime djeteta ili ljubimca, datum rođenja i sl.). Poželjno je koristiti različite lozinke na različitim web stranicama, kako kompromitacijom jedne lozinke ne bi bili kompromitirani i svi naši računi na kojima koristimo istu adresu e-pošte i lozinku.

Provjerite koliko je Vaša lozinka sigurna: