Srednjovjekovni Trogir

Crkva sv. Dominika

Kao lokacija sarkofaga obitelji Sobota, ova crkva ima veliko značenje za legendu ali i za grad Trogir.

Povijesni izvori govore da je ugledni trogirski građanin Nikola Albertinov prioru splitskog samostana oko 1260. g. darovao crkvicu posvećenu sv. Franji Asiškom. Budući da nisu imali samostana, nego su se nastanili u jednoj manjoj kući u neposrednoj blizini spomenute crkvice, isti im je trogirski građanin ujedno darovao zemljište kako bi na njemu mogli sagraditi samostan.

Dominikanci su najprije počeli graditi novu crkvu. Tako su godine 1304. kupili gradilište na zapadnom dijelu grada gdje su postavili temelj velike crkve koja je građena u dva dijela. Uz nju je, vjerojatno malo kasnije, podignut visok zvonik.

Kasnije je crkva produžena prema zapadu kada je dobila svoj konačni oblik. Radi se o jednobrodnoj prostranoj crkvi s drvenim stropom, a u njoj sve odiše jednostavnošću i ozbiljnošću. Središnjim dijelom dominira visoki reljef Marije s Djetetom.

Najstariji sačuvani opis o unutrašnjosti crkve zahvaljujemo apostolskoj vizitaciji Dalmacije koju je godine 1579. u ime pape Grgura XIII. obavio veronski biskup Agostino Valier. Iz njegova izvještaja saznajemo da je crkva u to vrijeme imala šest oltara. Glavni je bio posvećen sv. Dominiku i sv. Mariji Magdaleni.

Knežev dvor

Mjesto dijela radnje legende o Katarini Soboti i mjesto izvođenja kazališne predstave o Katarini Soboti je neizostavan dio Trogira i njegove prošlosti.

Komunalna palača tj. Knežev Dvor spominje se već u 13. st. no restauracija iz 1890. godine obnovila je njen renesansni izgled. Dvorište s vanjskim stepeništem i krunom bunara ima obilježje gotičkog stila 15. st. U dvorištu je ugrađen niz natpisa i grbova najistaknutijih plemićkih rodova i mletačkih knezova. Nad stepeništem su vrata na kojima je natpis koji spominje vijećnicu u kojoj su imali pristupa samo plemići. Tek nakon 1848. godine ona se je otvorila i predstavnicima ostalih socijalnih slojeva. U prošlome vijeku, uništeno je nažalost kazalište s ložama koje je postojalo u sklopu općinske palače. I danas je u ovoj zgradi općinska uprava, nastavljajući stoljetne tradicije.

Crkva sv. Dominika

Detalj poviše vrata