Zaštićene biljke

Pasji trn

Pasji trn je biljna vrsta iz obitelji zlolesinovki. Plod je narančasto-crvene boje i vrlo bogat vitaminima C, E i F. Danas se biljka zbog svojih svojstava i naveliko uzgaja,najviše u Kini.

Kockavica

Kockavice uglavnom predstavljaju vlažne livade. Kockavica (Fritillaria) biljni je rod iz porodice ljiljanovki. Imaju lisnatu nadzemnu stabljiku i podzemnu lukovicu. Veliki, zvonasti i poniknuti cvjetovi stoje pojedinačno ili u cvatovima. Često je tamno cvijeće iscrtano »kockasto« poput šahovske ploče. Listovi su uski i izduženi. Plod je tobolac.

Kebrač

Današnja rijetka staništa na kojima kebrač raste samoniklo su prirodni aluvijalni nanosi rijeka Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Vrsta je ograničena na gornji i srednji tok rijeka, a raste na šljunčanim i pjeskovitim podlogama, često na nanosima uz rijeke ili na drugim staništima.

Crnkasta sasa

Crnkasta sasa je biljka iz porodice Ranunculaceae. Stanište crnkaste sase u Vukovoju proglašeno je botaničkim spomenikom prirode. Vrstu nalazimo na suhim travnjacima i u sklopu pješčarske vegetacije.